Är iPhone XS i rostfritt stål bättre än någon annan aluminiumtelefon?

En gång i tiden var metall mer värdefull än guld. Napoleon 3: e  sägs ha tillverkat bestick av metall som gavs till sina mest respekterade gäster … medan andra gjorde det med gyllene redskap. Det är också vad toppen av Washington Monument är gjord av, som symboliserar nationens industriella skicklighet vid den tidpunkt då strukturen byggdes.

Materialet i fråga är aluminium. Lätt, hållbart och rikligt i naturen, det är en av de mest använda metallerna idag, med applikationer som sträcker sig från att göra sodavatten till att bygga bilar och flygplan. I en eller annan form finns den också i telefonen du förmodligen håller i just nu.

Rostfritt stål är en annan metall med utbredd användning, men inte när det gäller telefoner. Faktum är att det finns mycket få handenheter som använder rostfritt stål i sin konstruktion, premiummodeller som exempelvis iPhone X och iPhone XS.

De viktigaste styrkorna i rostfritt stål

Rostfritt stål är ett fantastiskt material. Den är mycket resistent mot korrosion och det ser underbart ut när det är polerat, men viktigast är att den är väldigt starkt. Faktum är att den mekaniska hållfastheten i rostfritt stål i hög grad överstiger den för de flesta aluminiumlegeringar. Det är därför det är det föredragna materialet för produkter som måste uppfylla en högre hållbarhetsstandard  lyxiga klockor, fordonsdelar och i vårt fall premium smartphones. Att vara starkare än aluminium gör att rostfritt stål kan motstå fall, repor och det är bra om du vill att din mobil ska hålla längre.

Rostfri stålram på iPhone XS (överst) är starkare än aluminiumramen på iPhone XR (nedre)

Rostfritt stål faller bort

Aluminium är här för att stanna, det är säkert. Till viss del beror det på dess mångsidighet  metallen finns i allt från mat- och dryckesförpackningar till kraftkablar och flygplansdelar. IPhone XR, Galaxy S9, Pixel 3, LG V40  alla dessa telefoner använder aluminium i sin konstruktion. Aluminium är inte starkare än rostfritt stål, men det är tillräckligt starkt för en sådan typ av enhet, samtidigt som den ger en mycket önskad högkvalitativt känsla.

Anledningen till att aluminium föredras över rostfritt stål av smarttelefontillverkare är lätt att gissa: det är helt enkelt billigare att göra en telefonram och chassi ur det. Aluminium är vanligtvis dyrare än stål per vikt, men eftersom aluminium är ca 2,5 gånger mindre tät kan ett ton aluminium teoretiskt ge cirka 2,5 gånger mer komponenter än ett ton stål.

Dessutom är aluminium mjukare, vilket är lättare att bearbeta och omvandlas till faktiska telefondelar en annan anledning är att aluminium är billigare att använda. Nedan visas en video från Apple som visar hur en iPhone 7 tillverkas med en CNC-maskin. Hade Apple använt rostfritt stål, skulle processen ha varit långsammare, svårare och dyrare.

https://www.youtube.com/watch?v=sbios0u2Px8

Aluminiumserier – vad är de?

Det är värt att klargöra att aluminium sällan används i sin rena form. Det är helt enkelt för mjukt, vilket begränsar användningen. I praktiken blandas aluminium ofta med andra metaller för att skapa starkare legeringar. Så när en telefon eller någon annan elektronik säljs som gjord av aluminium, är det faktiskt gjord av en blandning av metaller, med aluminium som innehåller minst 85% av dess legeringar.

För närvarande finns över 500 aluminiumlegeringar, var och en med egna egenskaper och metallinnehåll. Du kommer oftast att se dessa legeringar betecknas med ett individuellt fyrsiffrigt nummer: den första siffran i legeringsnumret anger serien som den tillhör, och varje serie har egenskaper och kompositionsegenskaper. Den tunna och lätta aluminiumfolien som du hittar i ett kök kan till exempel vara av legering 1050 eller 1100 – en legering som kommer nära ren aluminium. Vattenburken är starkare, gjord av legering 3004, som består av aluminium och mangan. Blandning av aluminium med kisel och magnesium ger det ännu starkare 6000-serien aluminium: Apple säger sig ha använt legering 6003 för iPhone 6. Och den ännu starkare 7000-serien är tillverkad av aluminium blandad med zink.

Medan både 6000- och 7000-serien aluminium är lämpliga för att skapa en smartphones ytterkomponenter, är det främst den senare som finns i premiummodeller, eftersom den är starkare. Samsung sägs använda 7003 aluminium för Galaxy S9. Apple använder en anpassad 7000-serie legering för sina telefoner och klockor. Och även om det finns en 8000-serie, är dessa aluminiumlegeringar inte starkare, i motsats till vad det större antalet kan leda oss att förvänta oss.

För de som är nyfiken på att lära sig mer, kan Aluminium Alloys 101-sidan på Aluminum.org visa sig vara värdefull resurs.